История на перманент бреветите Супер Рандоне

Автор Петък, 21 Януари 2022 12:38; Видяно 573 пъти
Audax Блог;

История на Супер Рандонетата

Култовите и особено предизвикателни планински супер бревети с дължина 600 км и минимум 10 000м денивелация имат дълга и вълнуваща история.

Оригиналния текст с История на Супер Рандонетата на английски език може да намерите тук: History of Super Randonnées

Създаване (2008)01 sophie Matter barbara Blacker lepertels

Създавнаето на бреветите Супер Рандоне под егидата на Audax Club Parisien е пряко свързано с личната история на Софи Матер.

През 2008 г. тя живее в Прованс като независим велосипедист с лиценз за велопътешественик (bicycle touring license) от местния клуб Carcès (Var).

След третия си бревет Париж - Брест - Париж през 2007 г., Софи усеща че е готова да поеме нови и все по-трудни предизвикателства.

След като симпатизира на група американци от Сиатъл на същия PBP през 2017г., тя се сближава с тях и разбира колко широко се е разпространила мрежата на рандоньорите в чужбина и започва да мечтае да кара ултра дълги бревети от 1 200 км по целия свят.

Тя е толкова запалена по колоезденето на ултра дълги разстояния, че работи върху световен репертоар от маршрути за колоездене на дълги разстояния, като същевременно публикува своите отзиви в своя блог "Rando Spirit".

За Софи Матер 2008-а година е белязана от поредица от лични предизвикателства и всякакви участия в събития, винаги в планината.

През месец Май 2008 г. тя завършва без никаква помощ Bicinglette (шест пъти Mont Ventoux за 24 часа), перманент бревет, организиран от Кристиан Пик, президент на Club des Cinglés du Ventoux.

Освен това тя участва в Luchon – Bayonne randonnée (един от така наречените бревети "Cyclo-montagnards" - алпийски бревети, организирани от Френската федерация по велосипеден туризъм, бревет с дължина 327 километра и 5257 метра вертикална денивелация.

В края на юни 2008 г. Софи участва в Fausto Coppi Super Randonnèe, организирано от Ивано Винай и сдружението "Fausto Coppi on the road".02 Cuneo

Това Супер Рандоне започва от италиянското градче Кунео в северната област Пиемонт.

Маршрута е дълъг е 510 км, с надморска височина от над 11 300 метра.

Времето за преминаване е 44 часа.

Софи се чувства спокойна относно изискваната минимална средна скорост от около 12 км/ч, същата скорост като на френските алпийски бревети.

По трасето на Fausto Coppi Super Randonnèe има пет контроли, на които се подпечатва картата на велосипедистите, една контрола за презареждане с храна и вода и две места за сън с кетъринг.

Някои от участващите велосипедисти участват без външна поддръжка (self-supported), други разчитат на помощно превозно средство.

Съдействието от помощно превозно средство е разрешено в 13 точки по маршрута, включително на най-високата част на проходите.

Софи е ентусиазирана от това преживяване.02 Sophie Matter

Италианското Супер Рандоне й напомня за френските алпийски бревети, но с по-голяма дистанция.

По това време във Франция не се предлагат толкова дълги алпийски бревети с предварително определена дата.

От друга страна, колоезденето на ултра дълги дистанции се развиват във Франция с Raid Provence Extrême (RPE) и Raid Extrême Vosgien (REV).

Организиран от Жан-Клод Аренс, REV 2008 покрива 530 км с 12 500 м вертикална денивелация.

Това обаче е вело състезание с подиум.

Драфтинга е забранен и при изисквана минимална средна скорост от 17,5 км/ч - атлетичното ниво на участниците е много високо.

Логиката на колоезденето на ултра дълги разстояния е да се оптимизира производителността (ездачът е постоянно следван от автомобил).10 Sophie Matter

Въпреки това, на REV велосипедистите без помощ имат право да участват в собствената си категория и организацията осигурява храна и напитки по маршрута.

Софи се записва от любопитство, от смелост и от любов към подобни предизвикателства, но тя определено би предпочела да участва във вело събитие, което е по-подходящо за нейния начин на каране на дълги разстояния: без конкуренция, с по-щедри срокове за преминаване на дистанцията и с акцент върху самостоятелността на велосипедиста по трасето.

Да не говорим за финансовия аспект: участието в тези ултра-дълги вело събития във Франция или в чужбина е много скъпо (като REV е най-достъпният) и е несравнимо с таксите, обичайни сред велотуристите.

През юли 2008 г. Софи сбъдва една от мечтите си.

Посрещната от новите си американски приятели, тя участва в Rocky Mountain 1200 в Канада.

На финала в Камлупс Софи среща Боб и Сузан Лепертел.05 Sophie Matter

Те са на гости на приятелите си от Рандоньорите на Британска Колумбия.

Софи ги познава само по репутация.

Боб и Сузана бяха организатори на седем Париж-Брест-Париж (1971, 1975, 1979, 1983, 1987, 1995 и 1999).

Робърт “Боб” Лепертел председателства Audax Club Parisien от 1972 до 1983 г.

Той е в основата на сдружението Les Randonneurs Mondiaux, създадено през 1983 г.

Боб и Сузана пътуват много и поддържат приятелства със своите международни кореспонденти.

Доволни да видят французойка да участва в събитие за 1200 RM, те я канят на следващото Общо събрание на Audax Club Parisien, което се провежда в края на годината.

Обратно в Прованс, обогатена от тези разнообразни преживявания и с още по-силни крака, Софи се отправя към ново предизвикателство: Супер Рандоне Жан Джоно (Super Randonnée Jean Giono.)06 Sophie Matter

Това е едно лично предизвикателство, което тя си представя и създава сама в мислите си.

Източниците на вдъхновението и са различни.

Разстоянието и времевото ограничение за преминаване са същите какъвто е лимита от време на един обикновен бревет с дължина 600 км - за 40 часа.

Маршрутът на това ново Супер Рандоне е вдъхновен от маршрута на ултравелосипедното събитие Raid Provence Extrême (пълна обиколка на Gorges du Verdon, Montagne de Lure и Mont Ventoux), към което тя добавя няколко преминавания, за да получи символичната цифра от 10 000 метра надморска височина (измерени в OpenRunner, онлайн планера на маршрути, който тя използва по това време).

Софи нарича своето предизвикателство Супер Рандоне Жан Джоно, в знак на почит към Super Randonnèe Fausto Coppi, най-дългият алпийски бревет, в който някога тя е участвала, и в знак на уважение към Жан Джоно, поетът от Haute Provence.

След няколко неуспешни опита, Софи завършва своето Супер Рандоне в 38 ч. 30 мин., на 1 октомври 2008 г.

Ентусиазирана, тя пише за това в своя блог, предоставяйки на читателите си пътна карта, описанието на трасето, вертикален профила и още допълнителна информация.07 Sophie Matter

Но възникват проблеми!

Първо, наследницата на писателя Силви Дърбет-Джоно, чрез Асоциацията на приятелите на Жан Джоно, приема използването на името на Жан Джоно, но не и във връзка с името Randonnée на основание, че литературните събития вече се организират под това име.

За Софи не може и дума да става да изостави името "Randonnée", което обединява в нейните очи велосипедния туризъм, дългите разстояния, предизвикателството към границите и ограниченията, самостоятелността, свободата и другарството;

"Randonnée" е име пряко свързано с традицията на Париж - Брест - Париж Randonneur и което се използва в целия свят от федерациите, които организират квалификационни бревети.

И така Super Randonnée Jean Giono се превръща в Super Randonnée de Haute Provence.

След това, след като насърчава и други велосипедисти да тестват това ново Супер Рандоне, Софи планира да използва своя блог, за да публикува списък със запис на участниците, правила и бъдещи резултати.

Но в последствие тя осъзнава, че не е добре запозната с организирането на подобни събития и не смее да предприеме тази стъпка сама.

Кристиан Пик й дава технически обяснения и я съветва да се обърне към спортно дружество или да създаде такова.08 Sophie Matter

Клубът на Carcès, където Софи е лицензирана, не се интересува от подобни ултра дълги разстояния.

Въпреки това, през декември 2008 г., по покана на Боб и Сузан Лепертел, Софи присъства на Общото събрание на Audax Club Parisien.

Откакто тя открива Randonneurs Mondiaux, възхищението й от този стогодишен клуб просто продължаваше да расте.

Тя представя своя проект Super Randonnée.

Идеята е приета благосклонно и Жан-Гулберт Фабурел, вицепрезидент и отговорник за Brevets de Randonneurs Mondiaux по света, й дава своята подкрепа.

Софи става член на Audax Club Parisien.

Audax Club Parisien решава да поеме организацията на перманент бреветите Супер Рандоне и поверява тази отговорност на Софи Матер.

Раждането на Super Randonnée de Haute Provence е обявено по време на традиционната церемония по награждаването на Audax Club Parisien в началото на януари 2009 г.

Развитие (2009-2020)

През януари 2009 г. от Audax Club Parisien са установени правилата за Супер Рандоне:09 Sophie Matter

Супер Рандоне е перманент - постоянен бревет, с нов формат: 600 км и 10 000 метра надморска височина и нови правила:

Разчитане единствено и само на собствените сили (поддържащите превозни средства са забранени, дори и на контролните точки);

Контрол по преминаването чрез снимка;

Две възможности за преминаване: като Рандоньор или като Турист.

Времето за преминаване като Рандоньор е увеличено от 40 на 50 часа, за да се постигне минималната средна скорост от 12 км/ч – обичайно изискваната минимална средна стойност като Рандоньор на алпийските бревети.

За опцията за преминаване като Турист, велосипедистите трябва да изминат средно минимум 80 км на ден.

Взето е решение за разработване и на други маршрути Супер Рандоне, но само във Франция.

Създават се специални бреветни карти Супер Рандоне и специални табели, които трябва да се закачат на велосипеда и да присъстват на снимките от контролите.SR logos

Контролът чрез снимка, вече е използван и приет при някои други събития на дълги разстояния като Diagonales или Cinglés du Ventoux, се превръща в основен начин за контрол на Супер Рандоне.

Наистина този начин позволява да се докаже и през деня и през нощта, че участникът е изкачвал успешно различните върхове, където по принцип е невъзможно да се подпечата бреветната карта.

 

За разлика от обикновен бревет на фиксирана дата, където участникът обикновено кара в компания с други участници и един вид "глезен" :) и контролиран от организатора, то при перманент бревет Супер Рандоне се предлага пространство на уединение и свобода, на което опитният ездач може да се наслади.

Той/тя може да избере начален ден и час и да си направи личен персонален график за преминаване.photo 2021 08 22 19 20 47

Правилото за разчитане единствено на собствените сили е част от същия този дух на самостоятелност.

Според организатора „от дните на Vélocio разчитането на собствените сили винаги е било отличителен белег на рандоньорството (...).

Рандоньорът трябва да може да чете и да се ориентира по карта, да заверява своята бреветна карта на контролно-пропускателни пунктове, да си намира и осигурява храна и вода, да може да извършва рутинни ремонти по велосипеда и да поддържа светлините си в работно състояние.

Той или тя трябва да познава себе си достатъчно добре, за да се изправи и псрави сам с предизвикателството на умората и и евентуалното обезсърчение”.

Както и ще бъде изрично посочено няколко години по-късно във въведението на правилата на перманент бреветите Супер Рандоне:

Духът на бреветите Супер Рандоне се основава на Свободата и Опита на велоездача“.

На 28 май 2009 г. Софи Матер получава първата хомологация в историята на ACP Super Randonnée: FR-HP-R-1.

Следващите две хомологации са факт още на 18 август 2009 г. от велоездачите от Италия: Барбара Фанчини (FR-HP-R-2) и Фулвио Гамбаро (FR-HP-R-3).photo 2021 08 21 07 44 07

Същата година Фулвио Гамбаро изпраща на Софи проект за Супер Рандонета в Италия (бъдещата Prealpina); но ACP все още не са решили да изнесат в чужбина своите Супер Рандонета.

2010

Откриване на Super Randonnée du Dauphiné Gratiné (маршрутa e предложен от Hugues Rico).

2011

Audax Club Parisien създава наградата Randonneur 10000.

Необходимите пътувания включват одобрен от ACP Супер Рандоне, изминат в опцията Рандоньор.

Създаването на наградата "Randonneur 10 000" увеличава интереса на международните ездачи към тези нови перманент бревети Супер Рандоне.

2012

На следващата година четирима велосипедисти от чужбина идват във Франция и завършват Super Randonnée de Haute Provence: Симон Красна и Симон Грегорчич от Словения, Бенгт Сандборг и Никлас Венберг от Швеция.

Последните трима от тях са сред първите 14 човека, получили наградата "Randonneur 10 000" в края на 2012 г.

На 30 май 2012 г. Audax Club Parisien упълномощава чужди държави да организират Супер Рандонета съгласно разпоредбите на ACP.photo 2021 08 21 05 14 34

Организатори извън Франция се свързват със Софи, те желаят да създадат едно или дори няколко различни Супер Рандонета в своята страна.

Обмислят се проекти в САЩ, Япония и Норвегия.

Първият перманент бревет Супер Рандоне в чужбина одобрен от ACP е хърватското Супер Рандоне, създадено и организирано от Арес Бурсич, президент на организацията на хърватските рандоньори.

Арес Бурсич понасяйки успешно предизвикателствата на ноемвриският дъжд, студ и хлъзгавите пътища, получава първата международна хомологация (HR-R - 1) през месец Ноември 2012 г.

Същата година ACP престава да публикува крайните часове на завършване на перманент бреветите Супер Рандоне в опцията Рандоньор!

Важен е Единствено факта на завършването във времевия лимит!

Също така през 2012 г. всеки перманент бревет Супер Рандоне получава код, съставен от четири знака: кода на държавата, последван от код съставен от името на съответното Супер Рандоне: например Super Randonnée de Haute Provence има код FR-HP.

За да получите хомологационен номер, към този код се добавя R или T (в зависимост от това дали участникът е хомологиран като Рандоньор или като Турист), последван от номер, присвоен в хронологичен ред.

2013

Създадени са 11 международни Супер Рандонета, намират се в:photo 2021 08 21 07 13 00

Германия (Belchen Satt),
Испания (Prepireneu и Camino del Cid),
Съединените щати (6 Passes 600 in Oregon, Southern Appalachian and Volcano High Pass),
Япония (SR Fuji, Kanto Nord и Nihon Alps),
Словения (Slovenian Super Randonnée),
Тайван (Central Mountain Taroko Gorge).

По този начин броя на одобрените от ACP Супер Рандонета се увеличава до 12.

SR картата и табелата се експортират без промяна.

Една и съща табела Супер Рандоне, използвана от участници от цял ​​свят, ни напомня, че всичко принадлежи на една и съща организация и се отнася до едни и същи правила.

В някои страни като Япония или Испания се развива голяма страст към Супер Рандонетата, която далеч надхвърля търсенето на наградата Randonneur 10 000.

В края на 2013 г. 149 участници са били хомологирани извън Франция, включително 106 в Япония (само SR Fuji е получил 86 хомологации за една година, четири повече от всички френски SR от създаването им).

Същата година (2013) : Създаване на SR Pyrénées-Pirineos (маршрут, създаден от Софи Матер) и на SR de l’Ours Cathare (маршрут, предложен от Франсоа Гоас).

2014

Откриване на SR Garbure et Piperade (маршрут, предложен от Pierre Gadiou).photo 2021 08 21 15 48 21

8 Super Randonnées са създадени извън Франция и има 4 нови страни-организатори:

Австралия,
България,
Италия и Норвегия.

Декември 2014 : За да се сложи край на оплакванията, свързани с това, че някои маршрути определено надвишават 10 000 метра сумарна денивелация, правилата се променят.

Времето за преминаване опция Рандоньор се изчислява на база 50 часа за 10 000 метра изкачване, като всеки допълнителни 500 m удължава времето с един час.

Например: от 10 500 m до 10 999 m: 51 h; от 11 000 m до 11 499 m: 52 часа; (…) ; от 15 000 м до 15 499 м: 60 ч.

Организаторът не иска 10 000 метра да се разглеждат като горна граница – горна граница НЯМА.

Предвид развитието на международните Супер Рандонета, Софи Матер иска да изрази духа на своята организация в правилата – доколкото това е възможно.photo 2021 08 21 22 22 04

Тя се опасява, че в някои страни Супер Рандонета ще бъде приравнена към обичайните 600км бревет и организирани като такава, на определена дата, с подкрепа от организатора и контролиращите лица и без да се вземе предвид опцията за преминаване Турист.

Поради тази причина правилата на Супер Рандоне са допълнени с ново въведение:

„Духът на Супер Рандоне се основава на Свободата и Опита на ездачите.
Той е постоянен маршрут, каран по инициатива на участника.
Еелоездачите избират началната си дата и час, как се организират, какво поставят в чантите си, как управляват времето си, дали спят в хотела или в спален чувал или изобщо не спят.
Що се отнася до организацията, те нямат друго задължение освен да се включат в общото време за преминаване в зависимост от тяхната категория (Рандоньор или Турист) и да извършат пътуването без поддръжката на превозно средство.
Всеки от тях е отговорен за валидирането на преминаването си по контролите.
Накратко, те трябва да се справят с нещата САМИ”.

 photo 2021 08 22 03 25 14

Правилата получават и приложение, което гласи:

„Супер Рандоне не може да се проведе едновременно и на едно и също трасе като BRM от 600 км.
Тъй като Super Randonnées са постоянни, организаторът има задължението да ги предлага през цялата година (при условие, че пътищата са отворени за движение).
Ако организаторът иска да определи дата за Супер Рандоне, той може да го направи, при условие че се спазват правилата.
По-специално, той няма право да предлага помощ с придружаващ автомобил, дори от време на време, нито да извършва контролни функции вместо велоездачите.
Той трябва да предложи двете опции: Турист и Рандоньор, и не трябва да налага график на ездачите”.

 

2015

Откриване на SR des Côtes de Bourgogne (маршрут, създаден от Софи Матер).

Същата година са създадени 12 нови Супер Рандонета извън Франция и 5 нови страни се появяват в списъка на организаторите:photo 2021 08 21 17 29 01

Австрия,
Бразилия,
Канада,
Гърция и Израел.

2016

През 2016 г. извън Франция са създадени 14 Супер Рандонета, което увеличава броя на международните Супер Рандонета, одобрени от ACP до 43.

Новите страни домакини са:

Белгия,
Португалия,
Русия и Украйна.

 

2017

Времевото ограничение в опцията Рандоньор е увеличено на 60 часа за всички маршрути, за да се направят Супер Рандонетата по-малко елитарни, за да се позволи на ездачите да спят повече и да се опрости изчисляването на времевия лимит.photo 2021 08 21 09 06 45

Включването от 2015 г. на натрупване на денивелация по трасето за определения на времето за преминаване, се оказа НЕ добро решение.

Приема се че очевидно не всички Супер Рандонета са равни по трудност.

От всеки сам зависи да избере своя фаворит.

През същата година (2017) : откриване на SR du Léman Dément (маршрут, предложен от Лоран Дене) и на SR Baridür (маршрут, създаден от Софи Матер, в планините, където тя започва да се занимава с колоездене, когато е била тийнейджърка).

Маршрутът на SR de Haute Provence (първият маршрут Супер Рандонета) е променен, за да накара ездачите да стартират и да завършат в Manosque, емблематичен град на Haute Provence (Жан Джоно живел там).

За разлика от старото начало, Manosque има жп гара и няколко хотела.

Новият маршрут първо тръгва нагоре по Вердон до известния каньон (Gréoux, Esparron-de-Verdon, Baudinard, Sainte-Croix езерото).

От Gorges du Verdon до Sisteron маршрутът остава същият.

След това се изкачва Монтан дьо Лур по северния склон и използва Col de l'Homme Mort, за да достигне Монбрун-ле-Бен и долината Тулуренк (Кол дьо Ве).photo 2021 08 21 15 33 57

Ventoux все още се изкачва от Malaucène, след което Gorges de la Nesque заменят Col ND des Abeilles.

Накрая маршрутът посещава Люберон (използвайки няколко прохода: Lagarde-d'Apt, Viens, Aire deï Masco, Montfuron, Mort d´Imbert).

През 2017 г. са създадени 11 нови супер рандонета извън Франция.

Новите домакини са: Румъния и Обединеното кралство.

 

2018

Откриване на SR de Port-la-Montagne (маршрут, създаден от Софи Матер).

През 2018 г. в чужбина са създадени само 2 супер рандонета.

 photo 2021 08 22 14 56 03

2019

22 супер рандонета са създадени извън Франция.

Новите домакини са Южна Корея и Малайзия.

Декември 2019 г.: За да отпразнува 10-тата годишнина на Супер Рандонетата, Audax Club Parisien създава предизвикателството 10 Super Randonnée, присъждано на онези, които са завършили десет Супер Рандонета, одобрени от ACP, в опцията Рандоньор или Турист.

 

2020

32 Супер Рандонета са създадени по целия свят с две нови страни-организатори, Холандия и Сърбия.photo 2021 08 22 14 44 19

Между 2019 и 2020 г. към списъка бяха добавени 7 нови италиански Супер Рандонета, благодарение на усилията на новия представител на SR в Италия, Мино Репосини.

След една година, през Декември 2020 г., предизвикателството 10 Супер Рандонета има 17 получатели: 9 испанци, 5 японци, 1 гръцки, 1 американец и 1 французин (Софи).

 

Номер 1 от предизвикателството 10 Super Randonnées се присъжда посмъртно на Мики Инагаки, бивш президент на Audax Japan.

Мики Инагаки се стреми да развие рандоньорското движение в Япония и участва в много рандонета по целия свят, като истински посланик на японските рандонери.

В допълнение към седемте Супер Рандонета в Япония, той завърши Dauphiné Gratiné през юли 2013 г., Central Mountain Taroko Gorge SR (Тайван) през април 2015 г., Garbure и Piperade през август 2015 г., SR Snowies (Австралия) през януари 2016 г., и SR Prealpina (Италия) през август 2016 г.

Мики почина през март 2017 г., след като беше блъснат от кола, докато караше Tiki 1200 в Нова Зеландия.SR logos

През Декември 2020 г. има вече общо 121 супер рандонета, одобрени от Audax Club Parisien, организирани в 27 държави на 5 континента.

От началото са издадени 2836 хомологационни номера.

 

СПЕЦИАЛНО!!!

Започнал на 2 август 2013 г., Майкъл Улф (Oregon Randonneurs) завърши собствения си Super Randonnée на лежащ велосипед (US-OR-R-1).SR special 02

Няколко дни по-късно, José Heussler завърши SR Belchen Satt, също на лежащ велосипед (DE-BS-R-21).

През Август 2015 г. 12-годишният Даниел Вайсбекер, придружен от баща си, преминава успешно SR Belchen Satt (DE-BS-T-64) - опция Турист.

Той е най-младият участник, хомологиран някога.

През 2016 г. трима други лежащи колоездачи бяха хомологирани: Питър Хийл (AU-SW-R-6), Лоран Дене (FR-DG-R-23) и Филип Лузас от Audax Club Parisien (FR-CB-R-15) .

През 2017 г. Kousei Iga завърши Fuji SR на лежаща триколка (JP-FJ-R-218).

През 2018 г. за първи път в историята на Супер Рандонетата Мануела Верини и Ралф Шворер завършиха SR Belchen Satt (Германия) в тандем (DE-BS-R-104 и 105)!SR special Charlie Martin

През 2018 г. Лоран Дене завърши Super Randonnée de Haute Provence и Super Randonnée du Léman Dément (който маршрут си е измислил сам) на лежащ велосипед - (FR-HP-R-110 и FR-LD-R-10).

Тандема от Мануела Верини и Ралф Шворер караха SR Israeli North през декември 2019 г. (IL-R-8 и 9).

През октомври 2020 г. те караха SR SauBerLand-Achterbahn (DE-SB-R-28 и 29).

Диего Руис Вега (Испания) завърши 10 SR в опцията Randonneur между 9 януари и 16 октомври 2020 г., включително 3 SR през юни.

Чарли Мартин (САЩ) завърши един SR на месец, от април 2019 г. до март 2020 г.: 12 SR за 12 последователни месеца, в опция Рандоньор, включително преминаване 10 пъти на маршрута на Californian East Bay Super Randonnée.

 

История на перманент бреветите Супер Рандоне в България

 

2014 г.

Първият перманент бревет Супер Рандоне в България е ФАКТ! УРА!SR600 STATS in Bulgaria 2014

Това е култовият за българските рандоньори днес бревет SR600 "Три планини".

"Три планини" е добавен в списъка с лицензираните от ACP Супер Рандонета през 2014 г.

Първата хомологация BG-TM-R-01 за преминаванене на перманент бревет Супер Рандоне в България е факт! 

Здравко Христов (BG-TM-R-01)

На 15 Август 2014г. Здравко заедно с още осем български рандоньори преминават Супер Рандоне "Три планини" опция Рандоньор.

Това са:

Цанко Димитров (BG-TM-R-02), SR 2014 BG

Борислав Козарев (BG-TM-R-03),

Николай Сурчев (BG-TM-R-04),

Николай Хараланов (BG-TM-R-05),

Камен Паскалев (BG-TM-R-06),

Андрей Енев (BG-TM-R-07),

Петър Косев (BG-TM-R-08),

Димитър Мирчев (BG-TM-R-09).

2015 г.

През тази година имаме общо 11 преминавания на български Супер Рандонета, като през тази година е и старта на първата дама на Супер Рандоне в България: HOLLIDAY Zoe (BG-TM-R-14) от Обединеното кралство. През тази година като Рандоньор финишира и втория ни гост от чужбина: DELIGEORGIS Konstantinos (BG-TM-R-20) от Гърция.SR600 STATS in Bulgaria 2018

 

2016 г.

Вече имаме 12 преминавания, все още всички преминавания у нас са единствено опция Рандоньор и още двама гости от чужбина: SHIROCHENKOV Sergey (BG-TM-R-21) и FEDYUSHIN Sergey (BG-TM-R-22).

2017 г.

Имаме общо 13 преминавания опция Рандоньор и още една дама: Ивета Алексиева (BG-TM-R-44)

2018 г.

През тази година има рязък спад на преминаванията: само 4 Супер Рандонета през годината.

2019 г.

Отново само 4 преминавания.

През тази година имаме първото зимно преминаване на Супер Рандоне от Лазар Валдиславов на 20 Декември 2019 г. по маршрута на вече второто трасе в България "Галопиране през Историята".

През тази година Пламен Андонов е първия преминал Супер Рандоне "Три планини" опция Турист.

2020 г.

През тази година официално бяха въведени у нас бреветите тип "Перманент".

През тази година се забелязва съществено повишаване на интереса и съответно на броя перманент бревети Супер Рандоне у нас: цели 17 преминавания, в това число 5 с опция Турист.

2021 г.

Тази година се отбелязва рязък скок на Супер Рандонетата в България: 32 броя.SR600 STATS in Bulgaria 2021

Добавени са три нови маршрута и така броя на Супер Рандонетата в България вече е 5.

Още едно зимно преминаване на Супер Рандоне: на 2 Януари от Лазар Владиславов по маршрута на бревет "Галопиране през Историята".

През 2021 година имаме и първия български рандоньор Пламен Андонов поканен в SR600 Залата на Славата с 10 Супер Рандонета.

От 2015 г. до 2021г. Пламен има общо 14 Супер Рандонета, 3 от които опция Рандоньор и 11 броя опция Турист.

През месец Август имаме рекорден брой 13 преминавания за месеца без предварително организирана конкретна дата в календара.

Активно се работи по разучаването на нови маршрути и възможността и увеличаване на броя на Супер Рандонетата в България.

2022 г.

Супер Рандонетата вече не се управляват от Audax Club Parisien.

Сега те се управляват от Provence Randonneurs, клуб, създаден от Софи Матер.

Това беше поискано от Софи и прието по време на годишното общо събрание на Audax Club Parisien.

Super Randonnées са създадени от Софи преди 12 години и Audax Club Parisien благодари на Софи за страхотното й ръководство през последните години.

Правилата за награждаване на Randonneur 10000 ще бъдат преразгледани. Super Randonnées вече няма да бъдат изисквани и ще бъдат заменени от втори „Fleche Nationale“.

Super Randonnées, завършени преди 2022 г., ще бъдат приемани при бъдещи заявки за Randonneur 10 000.

 

СТАТИСТИКАSR600 STATS in Bulgaria 03

 

За цялата 2021г. България е на 6-то място в света по брой Супер Рандонета през годината: общо 32 броя.

В тази класация България е преди САЩ с 29 броя, но след Германия с 60 броя.

Безспорен Супер Рандоне лидер с общо 263 Супер Рандонета за 2021 г. е Япония. На второ място е Южна Корея с 136, следвана от Испания с 106 Супер Рандонета.

 SR600 STATS in Bulgaria 02

 

В края на 2021 г. България е на 10-13 място в света по брой маршрути Супер Рандоне: общо 5 трасета. Пред нас са Гърция с 6 маршрута.

 

В края на 2021 г. България е на 12-то място в света по общ брой изминати Супер Рандонета: 102 броя. Лидер е Япония с общо 961 Супер Рандонета до момента.

 SR600 STATS in Bulgaria 01